גלגל החיים הבודהיסטי (Bhavachakra) הוא ציור שמתאר את מחזוריות הלידה – מוות – לידה מחדש (מעגל הסמסארה) ואת הנתיב לשחרור ממנו. לא אתיימר ללמד כאן את הלימוד הבודהיסטי. אני משאיר זאת בצניעות למורים גדולים ממני. אכתוב כאן את מחשבותיי המבקרות ומתארחות הלוך ושוב בין העולם הבודהיסטי לשדה הטיפול הפסיכותרפי על מגוון החוויות האנושיות שבו כפי שאני פוגש בהן בקליניקה. בסדרת מאמרים זו אכתוב על 6 ממלכות התודעה המתוארות בגלגל ועל האופן בו להבנתי הן עשויות להופיע ולהתבטא בחיינו המערביים ובמפגש הטיפולי. אפשר להתייחס אל הגלגל באופן קוסמולוגי כלידה והתגלגלות ממשית בעולם כזה או אחר (יש פלגים מהדתיים יותר בבודהיזם שמתייחסים אליו ככה), ואפשר לקרוא את הגלגל כמפת נפש סמלית המתארת מצבי תודעה והלכי רוח שכולנו מכירים וחווים, וכך אני אתייחס אליו כאן בכתיבה – כמפה סמלית.
תיאור קצר של הגלגל:
כפי שניתן לראות בציור, הגלגל כולו מוחזק בציפורני יצור דֵּמוֹנִי הנקרא יאמה yama (לעיתים קאלה kala) – אדון המוות, המסמל את הזמן ומרמז שכל הדברים המתקיימים בגלגל הסמסרה הינם ארעיים ומשתנים, ודבר על הגלגל אינו משוחרר מאחיזת הזמן ומהשעבוד ללידה והמוות. כל עוד אנחנו בתוך הגלגל – לא משנה באיזו ממלכת תודעה - אנחנו נתונים במעגל הלידה – מוות - ולידה מחדש, ולא נשאר באף אחת מממלכות התודעה לנצח.
מחוץ לגלגל בצד למעלה מופיע הבודהה המצביע בידו אל הירח שמייצג את השחרור. את הנירוונה. הבודהה מצביע על האפשרות של כל אחד מאיתנו להתעורר אל טבע הבודהה (בודהה = "זה שהתעורר") הקיים בכל הדברים ובכך להשתחרר ממעגל הלידה – מוות - לידה מחדש.
במרכז המעגל ישנן 3 חיות המסמלות את שלושת הרעלים של התודעה ע"פ הבודהיזם: חזיר המסמל בערות/אדישות (ignorance), נחש המסמל איבה/סלידה (aversion) , ותרנגול המסמל הצמדות/השתוקקות (attachment). כל אחת מן החיות אוחזת בפיה את זנבה של החיה שלפניה, מה שמרמז שהן שלושתן מחוברות וקשורות זו בזו (interconnected), וששלושת החיות האלו, המסמלות את רעלי התודעה, הן הליבה שמניעה ומסובבת את הגלגל כולו. הגלגל נוצר ומתהווה מתוך שלושת הרעלים האלו, שהם תנועות של התודעה. הטיות ראשוניות אלו בשורש התודעה מהוות את מולד ה"אני".
המעגל השני מסמל את הקארמה. מחציתו בהירה ונראים בה בני אדם שמחים שעולים כלפי מעלה אל העולמות העליונים. מחציתו השנייה כהה ונראים בה אנשים סובלים ומעונים יורדים כלפי מטה אל העולמות התחתונים בגלגל. המעגל הזה מתאר את שלב ה"בארדו" שבין המוות והלידה, ומצביע על הקשר בין הקארמה שצבר האדם בחייו לבין העולם (realm) שהוא עשוי להתגלגל אליו (או למצב התודעה והעולם התוך- נפשי שהוא "מתגלגל אליו").
במעגל השלישי – מתוארים 6 עולמות (realms). 6 ממלכות תודעה. 3 עולמות עליונים – ממלכת בני האדם, ממלכת יריבי האלים, וממלכת האלים. ו-3 עולמות תחתונים – ממלכת החיות, ממלכת הגיהנום (חם, וקר), וממלכת הרוחות הרעבות.
המעגל החיצוני בגלגל מתאר את 12 השלבים של ההתהוות המותנית – שהוא מושג מרכזי בבודהיזם.
אז לסיכום: יש לנו גלגל שמחולק ל- 6 עולמות שהם מצבי תודעה אנושיים. יש אנשים שממלכה מסוימת נוטה להיות דומיננטית בחייהם או שממלכה כלשהי מאפיינת תקופה מסוימת בחייהם, ישנם מצבים קיצוניים פתולוגיים, אבל כל הממלכות האלה מייצגות היבטים נפשיים (states of mind) שכולנו יכולים לזהות ולפגוש בתוכנו, ואפילו לעבור דרך כולן במהלך יום אחד. בסדרת המאמרים הבאה אנסה להתייחס כמיטב הבנתי לכל עולם/ממלכת תודעה כפי שהוא בא לידי ביטוי בחיינו, וכפי שהוא עשוי לבוא לידי ביטוי ולהגיע אל המרחב הטיפולי בקליניקה.

Comments